space-grey-ipad-air-with-graph-on-brown-wooden-table-187041
Actueel

Alternatieve beleggingen modelportefeuilles 2019

Naast aandelen, obligaties en vastgoed belegt ons Team Toekomstbeleggen.nl een deel van het belegbare vermogen in de beleggingscategorie Alternatieve Beleggingen. Op dit moment hebben we in onze modelportefeuilles een drietal Alternatieve Beleggingen opgenomen.

Met een belang van ruim 16% in de modelportefeuille Neutraal, hebben Alternatieve Beleggingen intussen een belangrijke plaats in de actuele portefeuilles van onze klanten. Het belang in Alternatieve Beleggingen is momenteel relatief groot vanwege onze wens om maximaal te diversifiëren in de portefeuilles van onze klanten. In een wereld waarin beleggingscategorieën hoog gecorreleerd zijn met elkaar (dat wil zeggen dat de totstandkoming van de rendementen van de verschillende beleggingscategorieën sterk met elkaar samenhangen), zien we dit als een belangrijk aspect (dempen van risico). Bij een hard stijgende aandelenmarkt zal de keuze voor Alternatieve Beleggingen rendement ‘kosten’. Echter, het beheersen van risico’s is wat ons betreft in de huidige omstandigheden net zo belangrijk als het benutten van kansen. Over het algemeen kenmerken de Alternatieve Beleggingen zich als volgt:

  • relatief stabiele rendementen bij een relatief beperkte beweeglijkheid;
  • een beperkte samenhang met de rendementen van andere beleggingscategorieën;
  • toegang tot zeer specifieke beleggingsstijlen en beleggingsstrategieën (beleggen in metalen, beleggen in arbitragestijlen, beleggen gedreven door macro economische factoren, e.d.)

Rendement 2019

De beleggingscategorie Alternatieve Beleggingen heeft in de neutrale modelportefeuille over 2019 een rendement opgeleverd van + 4,33%. Dat is iets beter dan de HFRX Global Hedge Fund Index (+ 3,44%) die wij als vergelijkingsmaatstaf gebruiken.

Conclusie
Overall zijn we tevreden met de bijdrage van het resultaat van Alternatieve Beleggingen. Met een risico dat duidelijk lager is dan een aandelenbelegging, is een aantrekkelijk netto rendement gerealiseerd. De drie fondsen die we hebben geselecteerd zijn behoorlijk verschillend wat betreft strategie en beleggingsbeleid, en zorgen daarmee voor de gewenste diversificatie binnen de beleggingsportefeuille.

Over enkele weken hebben we overleg met één van de fondsmanagers (Hof Hoorneman). We wensen namelijk scherp te blijven op ‘wat er onder de motorkap gebeurt’ bij deze fondsen. Onze specifieke aandacht gaat momenteel uit naar het Hof Hoorneman Phoenix Fund. Hoewel het rendement teleurstellend is kan het fonds wel terugvallen op een uitstekend langjarig rendement.

Heeft u vragen over deze specifieke fondsen? Neem dan gerust contact op met uw contactpersoon bij Comfort Vermogensbeheer.

Sluiten