Jong en oud
Actueel

Financiële bewustwording door te beleggen

Door: Chris van der Woel

Voor de meeste mensen is het krijgen van zakgeld de eerste kennismaking met geld. Vervolgens komt het eerste bijbaantje en na een vervolgstudie wordt gestart met een eerste ‘echte’ baan. Gedurende deze tienerjaren wordt er over het algemeen weinig tot geen aandacht besteed aan hoe men met geld om moet gaan. Financiële bewustwording is erg belangrijk en beleggen kan bijdragen bij het creëren hiervan.

Tegenwoordig is het moeilijk om verleidingen om geld uit te geven te weerstaan. Aanbiedingen die continue onder de aandacht worden gebracht en reclames op televisie en social media spelen hierin een grote rol. Ook zijn jongeren vaker gevoelig voor status, dus kopen ze die nieuwe telefoon (inclusief duur abonnement) of nieuwe merkkleding, omdat het hun een bepaald ‘aanzien’ geeft. Mogelijk komen zij hierdoor in financiële problemen en de gevolgen hiervan zijn lastig in te schatten. Deze problemen kunnen zich opstapelen en daardoor kan het voor de jongeren steeds lastiger worden om het overzicht in hun financiën te houden. Zo kan schaamte ontstaan en het risico bestaat dat het inschakelen van hulp uiteindelijk te laat komt. Volgens het Nibud hadden 400.000 jongeren tussen de 18 en 26 jaar in 2020 financiële problemen.

Inkomsten vs uitgaven

Het is algemeen bekend dat jongeren vaak een tijdelijk contract hebben met onregelmatige uren, resulterend in wisselende inkomsten. Daartegenover staan meestal uitgaven die juist wel periodiek terugkerend zijn. Door maandelijks je inkomsten en uitgaven letterlijk naast elkaar te zetten, krijg je inzicht in je financiële situatie. Als blijkt dat je meerdere maanden op rij meer uitgaven hebt dan inkomsten, is het duidelijk dat er wat aangepast dient te worden in je financieel gedrag. Als er echter meer inkomsten zijn dan uitgaven, betekent dit dat je geld opzij kan zetten en kan sparen.

Ervoor zorgen dat je meer verdient dan dat je uitgeeft, is iets wat ons met de ‘paplepel’ wordt ingegeven. Onze omgang met geld is sterk afhankelijk van het gedrag van onze ouders. Op het moment dat zij risicoavers zijn, en beleggen nooit een reële optie hebben gevonden als alternatief voor sparen, krijgen de kinderen deze gedachte logischerwijs ook mee en zijn zij ook risicoavers.

Inkomsten vs uitgaven

De grote onzekerheid met betrekking tot de waarde ontwikkeling van het vermogen, is vaak wat mensen weerhoudt om te gaan beleggen. Waarom zou je je ‘zuurverdiende geld’ gaan beleggen, als het minder waard kan worden? En heb je niet veel kennis en vermogen nodig om te kunnen gaan beleggen? Al die vragen zonder bevredigende antwoorden kunnen ervoor zorgen dat er wordt gekozen voor de ‘veilige’ optie van de spaarrekening. Ondertussen is deze keuze gezien de hoge inflatie ook niet meer zo veilig, aangezien de koopkracht behoorlijk achteruit gaat.

Ervaring opdoen

Al doende leert men, dat is eigenlijk met vrijwel alle aspecten van het leven zo. Dit kan dus ook toegepast worden op beleggen. Op het moment dat je een buffer voor onvoorziene omstandigheden voor jezelf hebt gecreëerd, en maandelijks een bedrag overhoudt, kan je ervoor kiezen om dit te gaan beleggen (of laten beleggen via een vermogensbeheerder). In de afgelopen periode is het voor de ‘kleine’ belegger ook makkelijker geworden om te gaan beleggen. Onder andere door betere informatieverschaffing, nieuwe financiële producten (bv: een ETF, waarmee je met één belegging in duizenden bedrijven in verschillende sectoren kunt beleggen) en lagere kosten.

Naast het feit dat je moet beleggen met geld dat ‘ je over houdt’, is ook de beleggingshorizon (periode gedurende belegd kan worden) van essentieel belang voor het uiteindelijke resultaat. Des te langer je het vermogen ‘kunt missen’, des te meer risico je kunt nemen (let op; kunt nemen en niet moet nemen). Daarnaast is bij een lange beleggingshorizon het rendement op rendement effect, wat door Albert Einstein ook wel het 8e wereldwonder werd genoemd, een belangrijke factor in de opbouw van het vermogen. Hoe eerder er wordt begonnen met beleggen, hoe langer de beleggingen de tijd hebben om te renderen. Een veel gehoorde uitspraak, nadat mensen zijn begonnen met beleggen, is dan ook ‘was ik maar veel eerder begonnen’.

8e wereldwonder

Op het moment dat je werkelijk belegd hebt, en ‘in de markt zit’, kan je persoonlijk gaan ervaren wat het met je doet dat je een deel van je vermogen geïnvesteerd hebt op de beurs en wat het met je doet als de waarde van je investering fluctueert in waarde. Wat als de beleggingen toch minder waard worden? Hoeveel risico ben ik bereid om te nemen? Welke (wereldwijde)gebeurtenissen zijn van invloed op de financiële markten en dus ook op de waarde van mijn beleggingen?

Door op jonge leeftijd te beginnen met beleggen (met kleine bedragen) leer je de financiële markten en de mechanismen hiervan beter te kennen. Je leert wat de waarde van geld is en dit helpt je uiteindelijk om allerlei financiële beslissingen te nemen als volwassene.

Indien u na het lezen van dit artikel nader geïnformeerd wenst te worden over de mogelijkheden van beleggen, dan kunt u uiteraard gerust contact met ons opnemen.

Sluiten