hanny-naibaho-mnyJEvSLtvk-unsplash
Actueel

Onrust op Chinese beurzen

Door: Patrick Zuijderwijk

Al eerder schreven we over de beweeglijkheid van de Chinese beurzen, en ook in de afgelopen maanden is het er niet rustiger op geworden. Dit in tegenstelling tot het relatief rustigere koersverloop op de beurzen van de ontwikkelde markten, zoals de Amerikaanse- en Europese beursindices. De brede Chinese aandelenbeurs (MSCI China) leverde de afgelopen maanden fors in, waarmee China haar naam als volatiele aandelenmarkt meer dan waar maakt dit jaar. Van de 20% koerswinst die in de eerste twee maanden van dit jaar werd geboekt, is niets meer over. Sterker nog, de MSCI China index staat ten opzichte van een het begin van het jaar zelfs ruim 22% in de min.

Onrust op Chinese beurzen MICN

MSCI China van 1-1-’21 tm 3-10-’21, bron: Investing.com

Deels is dit koersverloop terug te voeren op de groeivertraging van de afgelopen maanden, mede als gevolg van lokale lockdownmaatregelen om de verspreiding van de deltavariant van het coronavirus de kop in te drukken. Belangrijker is echter de beleidswijziging die de Chinese autoriteiten de afgelopen periode hebben doorgevoerd. Eerder werd al duidelijk dat de Chinese overheid de groei van grote techbedrijven niet zonder meer zijn gang zal laten gaan. De beursgang van het financiële conglomeraat Ant Group met noteringen aan de beurzen van Hongkong en Shanghai ging vlak voor de voorgenomen notering niet door na ingrijpen van de Chinese overheid. In juni kreeg het Chinese taxibedrijf Didi Chuxing een notering aan de beurs van New York en volgde er enkele dagen later een aankondiging van een onderzoek naar de gegevensbeveiliging van het bedrijf door de Chinese waakhond voor cyberbeveiliging.

Daarna greep de Chinese overheid in bij de (online) bijlessector. Dit is in China een grote sector waar op jaarbasis zo’n 100 mld $ in om gaat. Heel veel Chinese kinderen (ongeveer 90%) krijgen bijles om zo betere resultaten op school te behalen en daarmee toegang te krijgen tot de beste universiteiten of andere vervolgopleidingen. Deze bijles wordt gegeven door private onderwijsinstellingen die door de ouders zelf betaald moet worden, waardoor het opvoeden van kinderen een dure zaak is geworden. Ouders kunnen dit maar voor een beperkt aantal kinderen bekostigen terwijl de overheid juist probeert om de bevolkingsgroei te stimuleren; ook China heeft namelijk te maken met een vergrijzing van de bevolking.

De Chinese overheid beschouwt aanscherping van de regelgeving in sectoren zoals scholing en technologie noodzakelijk om deze sectoren beter in toom te houden. Hierbij gaat het om een structurele wijziging van het beleid om beter grip te krijgen op zaken als inkomensongelijkheid, de stijgende kosten van onderwijs, gezondheidszorg en huisvesting. China wil na tientallen jaren de nadruk gelegd te hebben op kwantitatieve economische groei nu steeds meer gaan inzetten op kwalitatieve economische groei. Het achterliggende streven is om een productievere economie te creëren, waarbij elke (extra) toename van het bbp proportioneel minder vervuiling, ongelijkheid en financieel risico (schuld) genereert. Hoewel het verstevigen van de grip door de Chinese overheid op zich wellicht niet eens zo negatief hoeft te zijn voor de lange termijn groeivooruitzichten, blinken de Chinese autoriteiten nou niet echt uit in een subtiele aanpak, en dit resulteerde in een volatiele marktreactie. In China kunnen overheidsbesluiten immers vaak sneller worden uitgevoerd dan in de Westerse wereld omdat er maar één partij is die het beleid bepaalt. Overigens zijn de Chinese autoriteiten niet geheel ongevoelig voor hetgeen de markt laat zien. Zeker als de groeidoelstelling in gevaar dreigt te komen, ligt een tijdelijke versoepeling van het beleid voor de hand.

Onrust op Chinese beurzen economy growth

Tevens werd het beurssentiment in China vooral in de laatste weken bepaald door de ontwikkelingen bij het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande, de één na grootste vastgoedontwikkelaar van China. In de media wordt de situatie rond Evergrande wel eens vergeleken met de situatie van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in 2008. Evergrande heeft een totale schuld van zo’n 260 miljard euro en probeert uit alle macht zijn bezittingen te verkopen om zo een naderend faillissement af te kunnen wenden. Het bedrijf heeft zo’n vijfhonderd onafgewerkte bouwprojecten lopen. De angst is dat een faillissement van Evergrande een domino effect zou kunnen veroorzaken in de Chinese vastgoedsector en zelfs in de bredere economie.

Onrust op Chinese beurzen evergrande group

De Chinese overheid lijkt op dit moment aan te sturen op een gecontroleerde ontmanteling van het bedrijf. Het moedigt Chinese staatsbedrijven aan om onderdelen van Evergrande over te nemen. Op die manier probeert zij de schade voor leveranciers en huizenkopers te beperken en te voorkomen dat het andere delen van de Chinese economie zal besmetten. De exposure van westerse financiers op Evergrande lijkt beperkt; het bedrijf is vooral door Chinese partijen gefinancierd. Met een gecontroleerd faillissement wil de Chinese overheid laten zien het de speculatie op de huizenmarkt aanpakt en dat de staat niet als vangnet fungeert voor bedrijven die te scherp aan de wind varen. Een gecontroleerde ontmanteling zorgt er ook voor dat de huizen in ontwikkeling worden afgebouwd en dat sociale onrust onder de bevolking kan worden voorkomen. De aanpak van de Chinese overheid lijkt op dit moment te werken.

In onze beleggingsportefeuilles (risicoprofiel matig defensief tm offensief) beleggen we onder andere via het Allianz China A Shares Fund in Chinese aandelen. Dit fonds heeft als benchmark de MSCI China waarvan het rendement eerder in dit artikel beschreven werd. Hoewel het Allianz China A Shares fund over 2021 ook een negatieve performance laat zien (-3,87% t/m 30 september) is er dit jaar wel een relatief goede performance gerealiseerd ten opzichte van de gehanteerde benchmark. Het year-to-date negatieve rendement van het fonds staat in schril contrast met het hoge rendement over geheel 2020 toen er een rendement van ruim 70% werd gerealiseerd. We zien dat het beleggen in China de nodige beweeglijkheid met zich meebrengt en dat het koersverloop niet altijd parallel loopt met de meer ontwikkelde markten, zoals de Europese- of Amerikaanse aandelenmarkt.

Onrust op Chinese beurzen evergrande koersverloop

Koersverloop year-to-date (tm 30 september 2021) van het Allianz China A-shares Fund (-/- 3,87% in Eur), bron website Allianz Global Investors

China blijft voor ons interessant om in te beleggen. Het is een groeimarkt en de Chinese overheid wil buitenlandse investeerders meer ruimte geven. Het huidige beleid van de overheid is er op gericht om welvaart meer te verdelen over de bevolking. Er is immers nu nog sprake van een kleine rijke toplaag, een groeiende middenklasse maar ook nog meer dan 600 miljoen Chinezen die minder dan 140 $ per maand verdienen. Vooral de groei van de Chinese middenklasse biedt groeipotentieelen kansen voor bedrijven die zich op deze groep richten.

Sluiten