DCA artikel
Actueel

De kracht van DCA

Door: Chris van der Woel

Wat is het beste moment om in te stappen? Dit is één van de meest gestelde vragen als het gaat over beleggen en dat is ook niet heel gek. De voorafgaande stap is het daadwerkelijk beslissen om te starten met beleggen. Maar hoeveel wilt u dan gaan inleggen? Gaat dit één initiële inleg zijn of kiest u toch ook voor een periodieke inleg?

Puur kijkend naar de uitkomsten van diverse academische onderzoeken op dit onderwerp, geniet een directe inleg de voorkeur. Deze manier van inleggen wordt ook wel ‘Lump Sum’ genoemd. De reden hiervoor is dat direct het beschikbare geld wordt ingezet om beleggingen aan te kopen en deze kunnen vervolgens gaan renderen. De ‘tijd in de markt’ is uiteindelijk een van de belangrijkste factoren bij de totstandkoming van het rendement.

Stukje geschiedenis

Maar wat nou als u net besluit om te gaan aankopen op een achteraf uiterst ongunstig moment. Hiervoor kijken we terug naar een aantal historische momenten. Allereerst; 19 oktober 1987, de slechtste beursdag van de AEX (de 25 grootste Nederlandse bedrijven) ooit. Op deze dag, die de boeken in is gegaan als ‘Zwarte Maandag’ daalde de AEX met 12%. Mocht u net de vorige dag €25.000 (minimale inleg Toekomstbeleggen) hebben geïnvesteerd in diezelfde AEX, was uw inleg één dag later €3.000 minder waard.

Of recenter, op 19 februari 2020 stond de AEX nog op 629,2 punten. Door angst voor het coronavirus en alle mogelijke gevolgen voor bedrijven en economieën besloten veel beleggers (uit paniek) over te gaan tot verkoop en daalde de AEX naar 422,75 punten, precies één maand later. Dit is een daling van ruim 32%. Van de initiële inleg was één maand later nog maar €17.000 over. Resultaat: U zit met de handen in het haar.

elisa-ventur-bmJAXAz6ads-unsplash

Het gevaar dat nu op de loer ligt is dat uw emoties de overhand krijgen. De waardedaling van de beleggingen zijn tot nu toe ‘papieren’ verliezen, maar mocht het u er toch een slecht gevoel door krijgen, kunt u besluiten om op de verkoopknop te drukken. Op dit moment worden de ‘papieren’ verliezen omgezet naar daadwerkelijke verliezen. Achteraf blijken dit vaak juist de slechtste momenten om te verkopen.

Emoties uit het spel halen

U kunt er ook voor kiezen om periodiek (per week, per maand, per jaar, etc.) in te leggen. Deze manier wordt Dollar Cost Averaging (DCA) genoemd. Hierdoor koop je ongeacht de koers op een vooraf afgestemd moment. Het hele element van timing wordt hierdoor minder relevant, omdat u op deze manier uiteindelijk een gemiddelde prijs betaald voor de beleggingen. Het gevolg is dat u waarschijnlijk minder of kleinere fluctuaties heeft in de totale waarde van de beleggingen en dat kan alleen maar bevorderlijk zijn voor uw gemoedstoestand. Onderstaand een visuele weergave van het toepassen van DCA.

DCA

Het is belangrijk om voor uzelf na te gaan waar u zich comfortabel bij voelt. Uiteraard is het ook mogelijk om te kiezen voor het beste uit beide werelden. Om bij het voorbeeldbedrag van €25.000 te blijven, kunt u kiezen voor éénmalig €20.000 en in de komende tien maanden telkens €500 in te leggen.

De kracht van DCA zit hem uiteindelijk in consistentie. Door periodiek te beleggen bent u minder afhankelijk van de grillen van de markt en zorgt uw (lange)beleggingshorizon ervoor dat u uiteindelijk kunt genieten van een mooi rendement. Mocht u twijfelen wat het beste voor uw situatie is, dan denkt Team Toekomstbeleggen graag met u mee.

Sluiten