Chris
Actueel

De kracht van lange termijn beleggen

​Door: Chris van der Woel

In de beleggingswereld zijn een aantal basisprincipes tijdloos. Dan kunt u denken aan het belang van spreiding, het bewust zijn van de risico’s van beleggen en het beleggen voor de lange termijn. Dat laatste lijkt vanzelfsprekend, maar toch blijkt dit in werkelijkheid steeds minder van toepassing te zijn. Onderstaande grafiek is een weergave van de gemiddelde periode dat individuele aandelen uit de Verenigde Staten worden aangehouden door beleggers over de periode van 1975 tot en met 2022.

Bron: World Federation of Exchanges (WFE) en Internationaal Monetair Fonds (IMF). Marktkapitalisatie aandelen uit de New York Stock Exchange (NYSE en Nasdaq) gedeeld door de omloopsnelheid (snelheid van verkopen)
Bron: World Federation of Exchanges (WFE) en Internationaal Monetair Fonds (IMF). Marktkapitalisatie aandelen uit de New York Stock Exchange (NYSE en Nasdaq) gedeeld door de omloopsnelheid (snelheid van verkopen)

Waar individuele aandelen met een notering op de NYSE en de Nasdaq gemiddeld nog vijf jaar werden vastgehouden in de beleggingsportefeuille in de jaren 70, is dit fors gedaald naar nog maar tien maanden in 2022. Dit komt neer op een afname van 83%. Interessant om eens na te gaan welke redenen hieraan ten grondslag liggen.

Enkele redenen

Technologische ontwikkelingen hebben een grote impact gehad (en eigenlijk nog steeds) op de financiële markten. Beleggen is vele malen toegankelijker geworden door de komst van onder andere digitale handelsplatforms (brokers). Het online openen van een beleggingsrekening is gemakkelijk te regelen en de kosten van beleggen zijn over het algemeen drastisch gedaald. Steeds vaker wordt ‘gamificatie’ toegepast door deze handelsplatforms. Vooral in beleggingsapps worden dan spelelementen toegevoegd, met als doel om de particuliere belegger veel te laten handelen. Meer handelsvolume zorgt voor hogere opbrengsten voor deze online brokers, maar dit is niet bevorderlijk voor het lange termijn denken van de belegger.

Daarnaast hebben technologische ontwikkelingen gezorgd voor de opkomst van high frequency trading (flitshandelaren in het Nederlands, zoals Flow Traders), algoritmische handel en andere geavanceerde handelsstrategieën. Partijen met dergelijke strategieën hebben over het algemeen een korte beleggingsperiode, waarbij soms zelfs posities in één dag worden ingenomen en weer gesloten.

Ook de mate van toegang tot informatie is aanzienlijk veranderd. Met de komst van het internet en bijvoorbeeld ook social media, is informatie letterlijk altijd beschikbaar. Op basis van nieuwe informatie kan de belegger dus direct actie ondernemen om beleggingen te gaan aan- of verkopen. Social media zorgt tevens voor ‘kuddegedrag’, waarbij beleggers elkaars handelen kunnen gaan nadoen. Dit zagen we bijvoorbeeld gebeuren toen beleggers massaal het aandeel van het bijna failliete Amerikaanse bedrijf Gamestop begonnen te kopen, waarbij zich zij zich verenigden op het social media platform Reddit (subpagina genaamd WallStreetBets). Een fundamentele reden voor de aankoop van dit aandeel kon waarschijnlijk niet worden gegeven, aangezien het bedrijf al jaren achter elkaar kampte met dalende omzet en verlieslatend was.

Bron: Google Finance. Koersontwikkeling van het aandeel Gamestop, waarbij de koers explodeerde begin 2021 doordat beleggers gezamenlijk het aandeel begonnen te kopen.
Bron: Google Finance. Koersontwikkeling van het aandeel Gamestop, waarbij de koers explodeerde begin 2021 doordat beleggers gezamenlijk het aandeel begonnen te kopen.

Bovenstaande ontwikkeling is iets dat als ‘nieuw’ wordt gezien, waarbij particuliere beleggers zich verenigen tegen de grote institutionele partijen/hedgefondsen. Dit, maar ook het feit dat wereldwijde ontwikkelingen sneller op elkaar volgen (zoals de dotcom crisis in 2001, financiële crisis in 2008, de daaropvolgende eurocrisis, coronacrisis in 2020 en de gierende inflatie in 2022), zorgt voor een hogere beweeglijkheid op de financiële markten. Een hogere beweeglijkheid kan tevens zorgen voor meer prikkels om sneller te handelen.

Succesvolle beleggers

Het kan soms raadzaam zijn om gedrag van succesvolle beleggers te analyseren. Zo kent vrijwel iedere belegger Warren Buffet, hét gezicht van beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway. Vele uitspraken van hem vormen een inspiratiebron voor beleggers. Eén van zijn uitspraken luidt als volgt: “Our favorite holding period is forever”. Dat Warren Buffet per uitstek een lange termijn belegger is, is duidelijk terug te zien in de periode dat aandelen worden aangehouden in de beleggingsportefeuille van Berkshire Hathaway, zoals weergegeven in onderstaande grafiek:

Bron: Investing.com. Top 10 aandelen die Warren Buffet (CEO van beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway) het langste in portefeuille heeft.
Bron: Investing.com. Top 10 aandelen die Warren Buffet (CEO van beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway) het langste in portefeuille heeft.

Buffet begon in 1988 met het opbouwen van een positie in het bedrijf Coca-Cola, deed dit vervolgens voor enkele jaren en ronde het programma van aandeleninkoop af in 1994. Totale aanschafwaarde van de volledige positie bedroeg $1,3 miljard. In datzelfde jaar ontving Berkshire Hathaway $75 miljoen als eerste dividenduitkering van Coca-Cola. Doordat het bedrijf vervolgens jaarlijks goede resultaten behaalde, konden zij het dividend structureel laten groeien.

Buffet had veel vertrouwen in het bedrijf en daarom heeft hij nooit aandelen verkocht. Uiteindelijk ontving hij met Berkshire Hathaway in 2022 $704 miljoen als dividenduitkering van Coca-Cola. Dit is een dividendpercentage van 54,2% op de initiële investering. En dan zijn koersstijgingen van het aandeel nog buiten beschouwing gelaten. Dit pleit er natuurlijk niet voor om meteen aandelen Coca-Cola te gaan kopen, maar dit is wel een uitstekend voorbeeld van de kracht van beleggen voor de lange termijn.

Onze voorkeur

Wij zijn ook een duidelijke voorstander van beleggen voor de lange termijn. Het proces voorafgaand aan het opnemen van een belegging is eigenlijk het belangrijkste. Een gedetailleerde analyse vindt plaats en indien we tijdens het periodieke beleggingsoverleg besluiten de belegging op te nemen in de klantportefeuilles, dan is de insteek om deze voor een lange tijd aan te houden.

Maar verkopen wij dan nooit kunt u zich afvragen. Maandelijks herbalanceren wij de portefeuilles en dit houdt in dat wij de wegingen terugbrengen naar hoe deze van origine zijn opgesteld. En mocht een belegging langere tijd minder presteren of is de beleggingscasus dermate veranderd, dan kunnen wij besluiten om deze belegging te verkopen.

Sluiten