pexels-pixabay-208494
Actueel

De vooroordelen van beleggen

Door: Chris van der Woel

De keuze maken om te starten met beleggen is vaak erg lastig. Voor veel mensen is beleggen nieuw en dit kan direct vele vragen oproepen. Mensen hebben een bepaald beeld van beleggen en deze vooroordelen kunnen ervoor zorgen dat er uiteindelijk voor wordt gekozen om helemaal niet te gaan beleggen. In dit artikel gaan we eens dieper op een aantal van deze vooroordelen in.

1. Er is veel vermogen nodig om te kunnen beleggen

Dit is vaak één van de eerste opmerkingen als het gaat over beleggen. In de financiële markt wordt gesproken over een goed ingerichte aandelenportefeuille met minstens 20 individuele titels, verspreid over verschillende sectoren. Indien deze worden aangekocht voor kleinere bedragen, dan zijn de transactiekosten in verhouding erg hoog. Of, indien er wordt belegd met behulp van beleggingsfondsen, er worden hoge kosten in rekening gebracht bij het aanhouden van beleggingsfondsen.

Veel geld

In de afgelopen periode zijn echter veel zaken veranderd in de beleggingswereld. Door onder andere een slag in efficiëntie zijn de kosten behoorlijk gedaald. Waar vroeger flinke transactiekosten in rekening werden gebracht, zijn deze intussen behoorlijk gedaald (of bij sommige producten zelfs gratis).

Daarnaast zijn financiële producten als ETF’s (Exchange Traded Fund) aanzienlijk gestegen in populariteit. Met het kopen van één ETF, wordt eigenlijk direct in een verscheidenheid aan bedrijven geïnvesteerd. Zo bestaan er wereldwijde aandelen ETF’s (met de aankoop hiervan belegt u in de aandelen van ruim duizenden bedrijven) of juist sector specifieke aandelen ETF’s (de NASDAQ, met de 100 grootste technologiebedrijven in Amerika). Door maandelijks een bepaald bedrag in te leggen en dit jarenlang consistent te blijven volhouden, kan er met relatief kleine bedragen uiteindelijk toch een mooi en goed gespreid vermogen opgebouwd worden.

2. Om te beleggen is veel kennis nodig

Bij beleggen gaat u eigenlijk opzoek naar kwalitatief hoogstaande bedrijven, die over de lange termijn waarde kunnen creëren. Het gehele bedrijf dient geanalyseerd te worden om erachter te komen of het een aantrekkelijke belegging is. Diverse lastige begrippen kunnen hierbij naar voren komen, zoals het competitief voordeel, cash flows, netto winst, toekomstige contante waarde en dergelijke. Indien u besluit te beleggen in een ETF, kiest u uiteindelijk voor gemak. De bedrijven worden namelijk voor u geselecteerd en er vind ook periodiek een herbeoordeling plaats.

3. Beleggen kost tijd

Deze sluit eigenlijk goed aan op het voorgaande punt. Bedrijven analyseren kost erg veel tijd, aangezien u alle ins en outs van het bedrijf wilt achterhalen. Daarnaast dient u wel dagelijks het nieuws bij te houden om te kunnen beoordelen of de belegging nog wel passend is. Kiest u voor zo’n 20 verschillende individuele aandelen, dan is het blijven volgen van het nieuws bijna een fulltime job. Het beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen is daarom een prima alternatief, waarbij geen individuele keuzes worden gemaakt en de tijdsinspanning aan de beheerders ervan gelaten wordt.

Uiteraard kost het wel tijd om de beleggingen te laten renderen. Beleggen doet u voor de lange termijn en hiermee bedoelen we echt meerdere jaren.

Tijd

4. U kunt al uw geld verliezen

U zal vast wel eens verhalen hebben gehoord van mensen die al hun geld kwijt zijn geraakt met beleggen. Belangrijk is dan natuurlijk te achterhalen wat de reden hiervan is. Was bijvoorbeeld het gehele vermogen geïnvesteerd in één bedrijf, dat uiteindelijk failliet is gegaan? Of juist in erg risicovolle producten zoals futures, turbo’s of crypto? De kans dat u geld verliest met dergelijke producten is aanzienlijk. Maar vooral door gespreid te beleggen is de kans dat daadwerkelijk al uw geld verloren gaat eigenlijk nihil.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om uw vermogen te beleggen door de vermogensbeheerders van Toekomstbeleggen.nl. Dit kan al vanaf een bedrag van €10.000. Daarnaast kunt u periodiek (maandelijks, per kwartaal of jaarlijks) een bedrag bijstorten, dat vervolgens belegd wordt. Dit is gemakkelijk en daarvoor is eigenlijk weinig tot geen kennis nodig, aangezien het wordt uitbesteed aan de vermogensbeheerders van Toekomstbeleggen.nl. Wij lichten dit natuurlijk graag nader toe als daar behoefte naar is. Mocht u meer willen weten over beleggen bij Toekomstbeleggen.nl dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen (info@toekomstbeleggen.nl of 088-0081333).

Sluiten